Vi kommer ikke rigtigt udenom, at alkohol er en del af den danske kultur. Sammenligner man os med andre lande, så begynder vi danskere at drikke fra en relativt ung alder. Det er meget almindeligt for teenagere at smage en øl derhjemme, og senere at tage til privatfester med deres venner. Det er der ikke noget galt med som sådan. Mange amerikanere, der er bekendte med den danske ungdoms tilgang til alkohol, mener faktisk at det er betydeligt sundere, end det der sker i USA. Langt de fleste stater i USA kræver nemlig, at man er fyldt 21 år, før man kan få lov til at drikke på et diskotek eller en bar. Herhjemme skal man kun være 18 år, før det er tilladt. Der bliver samtidig slået rigtigt hårdt ned på det, når folk under 21 år drikker alkohol i USA. Selv private fester og arrangementer kan komme i problemer, hvis de serverer alkohol for personer der er for unge.
På overfladen lyder den amerikanske model måske som en, der beskytter de unge mod alkohollens negative sider. Men i praksis går det faktisk den anden vej. Der er så meget mystik og interesse omkring alkohollen hos de unge amerikanere, lige præcis fordi den er ?forbudt?. Det betyder at fester med unge mennesker ofte er uden voksent opsyn, fordi de jo reelt er ulovlige. Samtidig er der mange amerikanske unge der går helt amok når de endelig bliver 21 år, og nu lovligt kan drikke. Det lader til, at den tidlige introduktion til alkohol her i Danmark, er med til at give danskerne et mere afslappet forhold til alkohollen. Man kan godt nyde en øl eller to til aftensmaden, uden at det behøver ende i decideret druk. Alkohol bliver ikke set som noget mystisk eller vildt attraktivt: man kan i stedet prøve en slurk af forældrenes øl, og senere måske drikke lidt vin til aftensmaden.
Der er dog alligevel én ting, der måske er lidt problematisk med den danske model. Alkohol er nemlig noget, der er så udbredt og almindeligt, at det ofte ses som kernen til mange sociale aktiviteter. Når man hænger ud her i landet, så er det ofte over nogle øl eller et glas vin. Når noget skal fejres, så gøres det med champagne og en tur i byen. Det er ganske fint: men hvad med dem, der ikke drikker? Det virker ikke fair, at de skal afskæres fra hyggelige stunder og muligheden for at fejres.
Men hvis man bare fjerner alkohollen fra arrangementerne, så faldet det sammen. Det er en støttepæl, og vi har ikke umiddelbart noget at erstatte den med. Det er også en del af dansk kultur, og den er værd at bevare.
Jeg mener derfor, at svaret må være, at introducere flere alkoholfrie drikke. Hav altid i tankerne, at det måske ikke er alle, der har lyst til at drikke alkohol. Sørg derfor for, at der er alkoholfrie alternativer tilstede, når du inviterer folk. Man kan faktisk få rigtig god alkoholfri champagne i dag, så selv fejringer kan gøres uden at gå glip af noget.