Hjælp dit barn til en bedre skolestart

Det er en kæmpe stor ting at skulle starte i 0. klasse – både for forældre og børn. Som barn er det for mange noget, man forbinder med at være blevet stor, og noget, som man har set frem til længe, mens det for de fleste forældre er skelsættende og svært at forstå, at ens afkom nu er nået til den alder. Der er ikke mere, der hedder børnehave, og i stedet bliver hverdagen nu fyldt op med lektier, skolegårde, forældresamtaler og alt muligt andet nyt. Det er kæmpe stort, og man vil som forældre for alt i verden gøre alt for at sikre, at ens barn får den aller bedste start på skolelivet. Det er trods alt en rigtig lang periode i barnets liv, og som gerne skulle strække sig ud i ungdoms – og voksenlivet også, så derfor er det vigtigt med en god start, gode rammer og oplevelser, og i det hele taget bare en tryg og nærværende overgang til det nye liv. Og hvordan kan du som forældre hjælpe med det? Det kan du blandt andet ved at læse videre her og blive præsenteret for nogle gode idéer, der kan give dit barns skolestart den begyndelse, den fortjener.

Det skal være sjovt at gå i skole
De fleste børn glæder sig til at starte i skole, og det er vigtigt, at disse børn bliver ved med at have den glæde og positivitet forbundet med deres skolegang. Så er der andre børn, som fra begyndelsen ikke bryder sig om de nye rammer og alt, hvad det medfører, og her er det vigtigt at træde til og hjælpe barnet med at forstå det fremmede og ukendte og hjælpe ham eller hende med at se alt det gode, som kommer til at ske. Det kan du gøre med forskellige hjælpemidler:

Indret dit barns værelse på en sådan måde, at det indbyder til leg og læring på ét og samme tid. Det kan for eksempel være med en flot og inspirerende alfabet plakat, som kan hænge på væggen på børneværelset. En alfabet plakat er perfekt til at give barnet en blid introduktion til alfabetet, og i kan sammen gennemgå de mange billeder og dyr på en alfabet plakat.
Vi bliver på børneværelset, for her er det vigtigt med et godt, solidt skrivebord og en behagelig stol dertil. På den måde sikrer du, at dit barn har en god base, hvor han eller hun kan lave lektier og fordybe sig i de ting, de har gennemgået i skolen.

Inden den store dag oprinder vil det helt sikkert være en stor ting for barnet selv at kunne komme med ud og vælge sin skoletaske og penalhus. Sørg for at lade dit barn bruge al den tid, det skal bruge, så han/hun får opfattelsen af, at det er med inde over denne store omvæltning.

Især i starten – og gerne gennem hele skoleperioden så længe det er nødvendigt – er det en god ting at hjælpe med lektierne. Du behøver ikke at sidde ved siden af dit barn og hjælpe med det hele, men vis, at du er der for ham/hende, og at du har masser af tid til at kigge med, rette, rose, osv. Sørg også for hver dag at spørge ind til barnets dag, og lyt opmærksomt. Her kan du hurtigt finde ud af, om der er noget, der går ekstra godt eller ekstra dårligt, og du vil opdage, hvordan dit barn gerne vil åbne sig op, hvis du spørger interesseret ind og også deler noget af din dag.