Husker du livet som elev eller studerende? Mange har gode minder fra de tider, og det er der flere grunde til. For det første var man selvfølgeligt yngre, og havde mindre ansvar. Der var mange ting man ikke behøv at bekymre sig om dengang, og det er i sig selv noget, man kan værdsætte. Det var dog også en tid, hvor man hele tiden mødte mentale udfordringer. Ens skolegang er jo lige præcis en længere proces, hvor man hele tiden presser sine mentale evner, og bliver klogere dag for dag. Det er selvfølgeligt udfordrende, men rigtigt mange finder også stor glæde ved det. Det er en dejlig følelse at kigge på et problem, som virkede svært, men som man nu er i stand til at løse.
Når man er færdiguddannet og kommer ud på arbejdsmarkedet, så er der stadig en masse udfordringer i hverdagen. Forskellen er dog, at disse udfordringer ikke er designet til at lære dig noget nyt. Nogle gange er man heldig at møde en udfordring på sit job, som giver en mulighed for at lære noget nyt, og vokse som menneske. Der kan dog godt være langt imellem disse positive udfordringer. Alt for ofte er vores arbejde rutine-præget, og udfordringerne handler mere om slid end vækst.
Det er synd og skam, da det betyder vi sidder fast i vores mentale udvikling. Der er ikke nogen biologisk grænse for hvor længe vi kan blive ved med at lære nye ting. Måske går det lidt langsommere når vi kommer op i alderen, men vi kan stadig udfordre os selv, og blive endnu skarpere. Hvis vi ikke kan få den rette stimulation igennem arbejdet, så må vi holde hjernen ved lige i vores fritid.
En af de bedste måder at træne hjernen på er ved at spille udfordrende brætspil. Det gode ved brætspil er, at de typisk er sociale aktiviteter. Det betyder at man spiller med ? eller imod ? sine venner eller sin familie. Når man er socialt engageret i et spil, så bliver man meget hurtigt opslugt af det. Det resulterer altså i en naturlig og effektiv læringsproces. Hvis du kaster dig over et Backgammon spil med en god ven så føles det ikke som at være i skole igen. Det er ikke kedeligt, og der er ikke noget tvang over det. Du føler dig tværtimod motiveret til at spille så godt som muligt, så du kan give din ven klø. Da der er et andet menneske involveret, så får du også trænet både din IQ og din EQ ? altså din emotionelle intelligens. For at vinde i backgammon er det ikke nok at kunne reglerne, og at have nogle erfaringer at trække på. Du er også nødt til at kunne sætte dig i din modspillers sted, og prøve at forudsige, hvad deres næste træk bliver. Det er en sund måde, at opbygge en stærkere etik og medmenneskelighed.