Sådan Sætter du Ekstra Gang i Barnets Fantasi

Det er rigtigt sundt for børn at bruge deres fantasi. Det er igennem leg, at børn lærer bedst, og her er fantasien en essentiel kerne. Det er takket være fantasien, at børn kan forestille sig alle mulige scenarier, og udspille dem på egen hånd. Dit barn ”øver” sig altså på, at leve det virkelige liv, ved at prøve kræfter med en masse forskellige scenarier i deres hoved. Scenarierne er ikke altid realistiske, men det er heller ikke vigtigt. Ved at tænke så bredt og kreativt som muligt har dit barn de bedst mulige forudsætninger for at vokse op som et empatisk menneske med et åbent sind.

Det er også værd at nævne, et kreativitet er en kernekompetence i dag. Der findes stort set ikke et eneste job i den moderne økonomi, der ikke nyder godt af, at man er kreativt anlagt. Jo mere man bruger sin fantasi som barn, jo mere vil kreativiteten sandsynligvis holde ved, som man bliver ældre. Som forældre kan vi altså virkeligt gøre vores børn en tjeneste, ved at sætte ekstra gang i deres fantasi. Ikke bare vil de nyde opmærksomheden og legen lige nu: det er også muligt, at de på sigt vil vokse op, og være bedre rustede til at løse problemer på kreativ vis.

Men hvordan går man rent praktisk ind, og støtter barnets brug af deres fantasi og kreativitet? Der er mange måder at gøre det på, men jeg har fundet en helt særlig teknik, som mine børn virkeligt sætter pris på. Idéen er at tage udgangspunkt i en fantasi-verden, som barnet allerede er opslugt af. Der er ikke nogen grund til at starte fra bunden, hvis du kan tage udgangspunkt i noget, som dit barn allerede godt kan lide. Der er sikkert en film eller lignende, som dit barn elsker at se igen og igen. For nogle børn er det Frozen-filmene fra Disney. For mine børn er det Harry Potter de ikke kan få nok af!

Du har sikkert allerede set filmen(e) med dem flere gange. Det er en god start: nu er det din opgave, at finde på nye aktiviteter, der tager udgangspunkt i det samme univers. Du kan eksempelvis sætte dig til at sy en Frozen prinsesse-kjole sammen med din datter. Jeg valgte at købe noget Harry Potter lego og bygge vores egen version af Hogwarts hjemme i stuen. Der findes massevis af branded legetøj derude, så du kan helt sikkert finde noget, der passer til dit barns interesse. Jeg har selv Harry Potter puslespil, legosæt, tandbørster og tryllestave. Derudover kan de fleste lege nyde godt af et tema. I stedet for at lege fangeleg kan du kalde det for ”Quidditch” hvor I rider rundt på hvert sit kosteskaft. Slip din egen kreativitet løs, så dit barns fantasi kan stimuleres endnu mere.