Moden Fra Jernbanen Holder Endnu

For et par hundrede år siden var USA i fuld gang med, at bygge jernbaner over det hele. Det betød selvfølgeligt, at der var en helt masse hårdtarbejdende mennesker, der sled hver eneste dag. Det er hårdt arbejde at lægge skinner: specielt dengang, hvor der ikke var maskiner til at klare det hele. Jernbanearbejderne knoklede altså derud af, og det var noget, der sled på både dem, og det tøj de havde på. Selv moderne tøj bliver slidt hurtigt ned, hvis man bruger det som arbejdstøj. Dengang var situationen endnu værre: tøjet var ringere, og arbejdet var hårdere. Men hvor der er et behov, kommer der hurtigt nogen, og dækker det. Det var lige nøjagtigt hvad Hamilton carhartt gjorde. Han blev opmærksom på, at jernbanearbejderne ikke havde noget slidstærkt tøj, og besluttede sig for at gøre noget ved det. Det arbejdstøj kan designede og producerede blev et stort hit blandt folk på jernbanen.

Det store spørgsmål er selvfølgeligt, om den slags jernbane-mode har en chance for at overleve, i den moderne verden. Mange ville nok tro, at det ikke var tilfældet. Vores behov er betydeligt anderledes i dag. Dagens Danmark har mange flere jobs, der foregår foran et skrivebord, end vi har fysisk krævende jobs. Selv der, hvor der stadig skal noget knofedt til, er vilkårene betydeligt bedre end på den amerikanske jernbane. Behovene har altså ændret sig. Ikke alene behøver vi ikke længere tøj, der er ufatteligt slidstærkt: vi er også blevet mere kræsne med, hvordan det ser ud. Tøjets design og æstetik er hvad der er i fokus i nutidens mode.

Men Carhartt tilpassede sig jo fint behovene dengang. Er det muligt, at han holdt fingeren på pulsen, og hele tiden fulgte med udviklingen? Det kan godt lyde som om, der er stor forskel på at producere arbejdstøj, og til at lave modetøj, men det kan lade sig gøre. Det ved vi med sikkerhed, for det er lige præcis hvad Carhartt formåede at gøre!

Carhartt mærket eksisterer stadig i dag, og det er mere populært end nogensinde før! De producerer stadig tøj, der egner sig til de hårdtarbejdende mennesker. De har dog også formået at levere nyskabende designs der er ekstremt moderne. Det der gør dem til noget helt særligt er, at de har holdt fast i deres idéer om kvalitet. Det var kvalitet og godt håndværk der gjorde dem populære ved jernbanearbejderne. Det har de ikke glemt, og derfor er det moderne tøj også exceptionelt. Modetøj behøver ikke at være noget, som bliver slidt op efter et halvt år. Et par bukser fra Carhartt kan let følge dig i årevis – uden at blive slidte, og uden at gå af mode. Moden fra jernbanen holder altså endnu – bare i en ny og mere moderne form.